Werking zwangerschapstest


Een zwangerschapstest toont een specifiek hormoon aan. Dit hCG (humaan Chorion Gonadotrofine) hormoon wordt alleen aangemaakt als je zwanger bent. Het hormoon is aantoonbaar in urine. De zwangerschapstest behoort tot de meest gebruikte zelftest en is al 40 jaar beschikbaar als thuistest.

De test werkt door wat urine op te vangen (cassette zwangerschapstest) of door over een staafje (midstream zwangerschapstest) heen te plassen. Binnen enkele minuten weet je dan of je zwanger bent of niet.

De meeste testen kun je gebruiken vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden. Nieuwere zwangerschapstesten (zoals alle Testjezelf.nu® zwangerschapstesten) kun je ook al betrouwbaar gebruiken enkele dagen eerder. Dit komt omdat deze zwangerschapstesten gevoeliger zijn dan de gangbare testen.

Het is van belang om de bijsluiter van de zwangerschapstest goed te lezen. Daarin moet altijd vermeld staan wanneer je de test mag gebruiken en hoe lang het duurt voordat je de test moet beoordelen. Houd je aan deze bijsluiter en de test is nagenoeg 100% betrouwbaar.


Het principe van een zwangerschapstest berust op het feit dat er in de test een anti-lichaam is aangebracht. Deze reageert met de in jouw urine aanwezige zwangerschaps-hormonen. Wordt dit hormoon aangetoond, dan zal de test een rood streepje laten zien. Om er zeker van te zijn dat de zwangerschapstest goed is uitgevoerd is er op de test ook altijd een controlevenster aangebracht.

Hieronder een voorbeeld van de Testjezelf.nu® Midstream Zwangerschapstest. Deze zwangerschapstest is verkrijgbaar (ook via je drogist of apotheker) in een verpakking met 1 of 2 testen.

Testjezelf.nu® Midstream Zwangerschapstest